Seksualiteit

Verborgen problematiek
Veel mensen ervaren problemen op het gebied van seksualiteit. Soms is pijn bij het vrijen de oorzaak, andere keren ontstaat het door een verschil in seksueel verlangen tussen beide partners. Wat mensen vaak niet weten, is dat veel van deze problemen voortkomen uit het niet goed gebruiken van de bekkenbodem. Juist dit soort problemen zijn lastig bespreekbaar. Vaak blijven mensen met seksuele problemen rondlopen, omdat ze bang zijn om erover te beginnen of omdat ze denken dat het nu eenmaal zo hoort. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak gedacht dat pijn bij het vrijen normaal is, omdat mensen het niet anders gewend zijn.

Seksuele klachten bespreekbaar maken
Tijdens mijn werk als oefentherapeut ben ik de afgelopen jaren regelmatig tegen deze verborgen problematiek aangelopen. Voor mij genoeg reden om hier extra aandacht aan te besteden. Ik wilde leren hoe ik tijdens gesprekken met cliënten op een prettige manier over dit onderwerp kan beginnen. Mensen doen dat zelf niet snel, maar verwachten het van mij. Dan is het fijn om de juiste handvatten en bruggetjes te kennen die je tijdens een gesprek kunt inzetten. Daarom heb ik besloten dat ik mijn kennis en vaardigheden wilde vergroten met een specialisatie in counseling bij seksuologie.

Verschillende oorzaken
Met deze nieuwe specialisatie kan ik je nu ook helpen als je seksuele problemen ervaart. Vaak ervaar je verschillende soorten klachten. Deze klachten kunnen een bio-psychosociale achtergrond hebben. Zo kunnen relatieproblemen of negatieve seksuele ervaringen uit het verleden een rol spelen, maar ook een ongemakkelijk en/of pijnlijk onderzoek bij de huisarts of gynaecoloog kunnen invloed hebben op hoe mensen seksualiteit ervaren. Soms ligt de oorzaak minder diep en komt het door stress of een verkeerde houding.

Met de specifieke kennis en vaardigheden die ik tijdens mijn opleiding heb opgedaan, kan ik je op een deskundige manier begeleiden en eraan bijdragen dat je seksualiteit weer op een manier gaat beleven die voor jou prettig is.

Ongedwongen en ontspannen in gesprek
Ik kan me voorstellen dat je benieuwd bent hoe zo’n behandeling in mijn praktijk eruitziet en of het niet ongemakkelijk is. Maar eigenlijk bestaat het grootste deel van de therapie uit gesprekken voeren en uitleg geven. Door middel van een ongedwongen vraaggesprek probeer ik de problemen in kaart te brengen en de oorzaak te achterhalen. In de behandeling die hierop volgt begin ik meestal met een uitleg over hoe seksualiteit eigenlijk werkt in relatie tot de bekkenbodem. Vervolgens richt de therapie zich op bewustwording van je eigen lichaam en doe je thuis in alle rust je oefeningen.

De belangrijkste doelstelling van de therapie is: Samen met jou op zoek gaan naar de manier waarop je seksualiteit zo optimaal mogelijk kunt beleven, zonder daarbij over je persoonlijke grenzen heen te gaan!